• Door naar de hoofd inhoud

geeRTse :: remedial teaching

mobiele praktijk voor remedial teaching

  • Home
  • Wie ben ik?
  • Voor wie?
  • Diensten
  • Tarieven
  • Blog
  • Contact
Previous Next
Contact 06 186 910 42Blogfacebook

Recente posts:


Tegenvallende resultaten op school en nu?

30 juni 2015

Op veel scholen zijn deze week de verslagen/rapporten uitgedeeld. Voor de meeste kinderen en ouders een soort bevestiging van(...)

Tijdloze kinderboeken met filosofisch tintje

22 juni 2015

Boeken met een diepere laag Onlangs kreeg ik een exemplaar van “Het leven van een loser” van iemand. Achteloos(...)

Dyslexieverklaring en dan?

16 juni 2015

Dyslexie verklaring en dan? Stel je hebt een kind met dyslexie. Dat je kind dyslexie heeft staat officieel in(...)

Lesgeven met passie

2 juni 2015

Lesgeven met passie Wat er leeft in de zee Welke lessen zijn voor kinderen interessant? Dat zijn lessen waarbij(...)


Alle berichten

Positieve kanten van kind met autisme

23 mei 2015

Positieve kanten van kind met autisme

Waar kinderen met autisme sterk in zijn.
Kinderen met autisme voelen emoties van anderen minder goed of anders aan. Bij ons thuis is dat soms best handig. Een van mijn kinderen heeft sinds hij 6 weken is, een heftige vorm van breath holding spells.

Dat betekent dat hij in bepaalde situaties zijn adem inhoudt en daardoor flauw valt. Aanvankelijk schrokken we ons echt rot, gaandeweg leer je er beter mee om gaan.

Via deskundigen op dit gebied is ons geadviseerd om zo snel mogelijk weer over te gaan tot de orde van de dag. Als moeder zijnde, lukt me dat vaak niet, iedere keer weer, ben ik toch wel emotioneel als ik hem zie wegzakken en daarna weer zie bijkomen.

Mijn oudste zoon (die met wat autistische trekjes) niet gehinderd door heftige schrikreactie, neemt zijn kleine broertje dan heel gedecideerd mee en gaat rustig met hem schommelen. Terwijl de rest van het gezin behoorlijk aangedaan is (“mama, mama wanneer komt hij weer bij, en hij is toch niet te lang weg…”) gaat mijn oudste zoon gewoon rustig zijn gang en wacht tot broertje lief weer bij gekomen is. Hij praat op gewone toon tegen hem en besteedt geen aandacht aan de aanval.

 

Een ander veel voorkomend kenmerk van kinderen met autisme, is de behoefte aan structuur/ orde .

De kamer van zoonlief is een toonbeeld van netheid, niet dat hij nu zo vaak opruimt, maar het heeft er meer mee te maken dat hij zich niet hecht aan spullen. Dingen waar hij op uit gekeken is, zet hij op de gang neer, hup weg ermee.

Het past wel bij hem, zo min mogelijk prikkels om je heen. De kastdeurtjes van zijn kewlox kast moeten ook allemaal dicht zijn, voor hij gaat slapen. Zijn precisie neemt soms legerachtige vormen aan. Maar daarmee ordent hij zelf heel goed zijn omgeving.

Voor ouders en leerkrachten ligt hier een schone taak om kinderen met autisme te helpen met het inspelen op prikkels. Dat betekent dat het soms handig is  om die ene lastige prikkel te vermijden en soms moet je je kind leren omgaan met die ene prikkel.

Het kost kinderen met autisme heel veel energie om te leren wennen aan bepaalde prikkels of om ze te negeren. Makkelijker is het om de prikkels te 'neutraliseren

Zie ook:

http://www.gedragsproblemen-kinderen.info/tips-autisme

Geplaatst in: Nieuws