Tegenvallende resultaten op school en nu?
Op veel scholen zijn deze week de verslagen/rapporten uitgedeeld. Voor de meeste kinderen en ouders een soort bevestiging van(...)
mobiele praktijk voor remedial teaching
30 juni 2015
Op veel scholen zijn deze week de verslagen/rapporten uitgedeeld. Voor de meeste kinderen en ouders een soort bevestiging van(...)
22 juni 2015
Boeken met een diepere laag Onlangs kreeg ik een exemplaar van “Het leven van een loser” van iemand. Achteloos(...)
16 juni 2015
Dyslexie verklaring en dan? Stel je hebt een kind met dyslexie. Dat je kind dyslexie heeft staat officieel in(...)
23 mei 2015
Positieve kanten van kind met autisme Waar kinderen met autisme sterk in zijn. Kinderen met autisme voelen emoties van(...)
Wat er leeft in de zee
Welke lessen zijn voor kinderen interessant? Dat zijn lessen waarbij iets nieuws aangeprezen wordt, of iets aangeboden wordt op een bijzondere manier. Mensen met passie voor hun vak, draaien hun hand er niet voor om.
Sommige vakken lenen zich hier beter voor dan andere. Naar buiten gaan en zien wat er gebeurt, is natuurlijk helemaal top.
Zo volgden mijn kinderen vorig jaar een les in korren op het strand. Het korren werd begeleid door een enthousiaste strandexpert: Gjalt Sparrius (http://www.denatuurnatuurlijk.nl/)
Om te beginnen had hij een kistje bij zich met allerlei gevonden dieren/skeletjes. Kinderen mochten de voorwerpen pakken en voelen en er vragen over stellen.
De vragen vlogen Gjalt om de oren, maar hij beantwoordde ze rustig, een voor een.
Voor het korren daadwerkelijk begon, gaf Gjalt een heuse les over wat hij in de loop der tijden in de zee gevonden had. De kinderen luisterden ademloos.
Misschien zouden ze wel een Pieterman vangen: de gevaarlijkste vis van Europa! Gjalt legde uit wat te doen bij een steek van deze vis. Hij vertelde over de werking van het gif (dat uit eiwitten bestaat), dat boven de 40 graden Celsius niet meer werkt (omdat het dan stolt).
Mijn kinderen (ook die van toen net 6 jaar oud) kunnen nog steeds haarscherp uitleggen wat te doen als je gestoken wordt door zo’n vis en waarom je dan warm water moet gebruiken.
Zoals op de foto te zien, is er die keer inderdaad een heuse Pieterman gevangen. Dat het echt een gevaarlijke vis kan zijn, drong ook door tot de jongste (toen 2,5 jaar). Hij werd midden in de nacht wakker werd omdat er een man in zijn kamer stond.
“Een man”, vroeg ik met mijn slaperige hoofd.
"Ja een pieterman".